
اسپیساکس SpaceX شرکت فناوری های اکتشافات فضایی
شرکت فناوری های اکتشاف فضایی (Space Exploration Technologies Corporation) که به اختصار اسپیساکس (SpaceX) گفته میشود نام یک شرکت آمریکایی تولیدکننده محصولات صنایع فضایی ، همچنین ارائهدهنده خدمات اکتشاف فضایی و مخابراتی است. این شرکت در سال ۲۰۰۲ در کالیفرنیا تشکیل شد ، اسپیساکس در واقع یک شرکت ترابری فضایی خصوصی است و اکنون درحال گسترش است.
در ۳۰ می ۲۰۲۰ فضاپیمای با نام Crew Dragon Demo-2 به فضا پرتاب شد و برای نخستین بار دو فضانورد سازمان هوا فضای آمریکا (ناسا) با یک فضاپیمای خصوصی راهی مدار زمین شدند. این نخستین بار از زمان بازنشستگی ناوگان شاتل ناسا در سال ۲۰۱۱ است که آمریکا توانسته فضانوردان را از خاک خود به فضا اعزام کند و به همین دلیل این پرتاب توجه بسیاری به خود جلب کرد. همچنین نخستین بار است که ناسا از یک شرکت خصوصی به نام اسپیساکس برای انتقال فضانوردان به مدار استفاده میکند.
در ۱۵ نوامبر ۲۰۲۰ ناسا برای بار دوم با به کارگیری فضاپیمایی که اسپیساکس آن را ساخته است، سه فضانورد آمریکایی با نام های مایکل هاپکینز ، ویکتور گلاور و شنون واکر ، و یک فضانورد ژاپنی به نام سوئیچی ناگوچی را از از مرکز فضایی کندی در ایالت فلوریدا برای یک مأموریت شش ماهه به سوی ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاد.
اسپیساکس در ژوئن ۲۰۰۲ توسط ایلان ماسک بنیانگذار پیپل و تسلا موتورز تاسیس شد ، یکی از دلایل تاسیس این شرکت دسترسی ارزان و قابل اعتماد به فضا بصورت یک فرصت تجاری بود که میتوانست در ایالات متحده آمریکا به بهرهبرداری برسد. رویای او ساخت یک موشک قابل اطمینان نسبتا ارزان بود که بتواند بارها به فضا برود و قابل به کارگیری دوباره باشد. در مارس ۲۰۰۶ ، ماسک ۱۰۰ میلیون دلار از سرمایه خود را روی شرکت SpaceX سرمایهگذاری کرد.
در ۴ اوت ۲۰۰۸ ، اسپیساکس سرمایه ۲۰ میلیون دلاری از طرف فاندرس فاند را قبول کرد. در آغاز ۲۰۱۳ حدود دو سوم شرکت متعلق به مؤسس آن بود و ۷۰ میلیون سهم آن به ارزش ۸۷۵ میلیون دلار به وسیله سهام اختصاصی به دست آمده بود. تقریباً تا فوریه ۲۰۱۲ ، اسپیساکس ۱٫۳ میلیارد دلار ارزش داشت. در می ۲۰۱۲ ، ارزش سهام خصوصی شرکت نزدیک به دو برابر شد به مقدار ۲٬۳ میلیارد دلار رسید.
شرکت رشد بسیاری از زمان تأسیسش در ۲۰۰۲ کرده است ، به طوری که شمار کارمندان آن در ماه اکتبر سال ۲۰۱۳ ، این شرکت به ۳۸۰۰ کارمند و پیمانکار رسیده بود.

پرتابگرهای فضایی شرکت SpaceX
فالکون ۱ (Falcon 1) ، یک موشک کوچک با توانایی قرار دادن چند صد کیلوگرم در مدار نزدیک زمین بود. فالکن ۱ ، ۵ پرواز در طی ۲۰۰۶–۲۰۰۹ انجام داد. در ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۸ ، فالکن ۱ پس از چهارمین تلاش ، موفق به رسیدن به مدار شد و تبدیل به نخستین موشک با سرمایه خصوصی و سوخت مایع شد که قادر به انجام این کار شده بود. فالکن ۱ در ۱۳ ژوئیه ۲۰۰۹ ، در پنجمین پروازش موفق به حمل موفقیتآمیز نخستین محموله تجاری خود ، ماهواره مالزیایی رازک ست و قرار دادن آن در مدار شد.
فالکون ۹ (Falcon 9) قادر به تحویل ۱۰٬۴۵۰ کیلوگرم (۲۳٬۰۰۰ پوند) به مدار است ، و برای رقابت با موشکهای دلتا ۴ (Delta IV) و اتلس ۵ (Atlas V) در نظر گرفته شده است. این موشک برای مرحله اول 9 موتور مرلین دارد. در ژوئن ۲۰۱۰ ، موشک فالکن ۹ در نخستین تلاشش موفق به رسیدن به مدار شد.
در سال ۲۰۰۵ ، اسپیساکس اعلام کرد که به دنبال یک برنامه فضایی مربوط به انسان تا پایان دهه است. فضاپیمای دراگن (Dragon) برای حمل ۷ فضانورد به مدار و فراتر از آن در نظر گرفته شده است. در سال ۲۰۱۴ فضاپیماهای پشتیبانی از نوع Dragon به سوی ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) پرتاب شدند.
اهداف شرکت اسپیساکس
ایلان ماسک باور دارد هزینه بالای خدمات فضایی دیگران به دلیل بوروکراسی های غیر ضروری آنان است. او یکی از ۱۰ هدف خود را کاهش هزینه و دسترسی قابل اطمینان به فضا اعلام کرده است. اسپیساکس در ۸ دسامبر ۲۰۱۰ ، پس از بازگشت کپسول دراگون از یک پرواز دو مداری ، تبدیل به نخستین شرکت خصوصی شد که توانسته است هر دو عملیات ارسال و دریافت سفینه فضایی از مدار را با موفقیت پشت سر بگذارد.
اسکان بشر در مریخ
برپایه برنامه اسپیساکس ، نخستین گروه از انسانها در سال ۲۰۲۴ میلادی به مریخ فرستاده خواهند شد و در سال ۲۰۲۵ به آن سیاره خواهند رسید. پیش از آن ، تجهیزات لازم برای اسکان بشر ، هر دو سال یک بار به مریخ فرستاده خواهد شد که نخستین آن در سال ۲۰۱۸ میلادی بود. بدین ترتیب پایگاهی برای بقای انسان ها در مریخ ایجاد خواهد شد.
برخی همکاری های اسپیساکس و ناسا
در ۱۸ اوت ۲۰۰۶ ، ناسا (NASA) اعلام کرد که اسپیساکس (SpaceX) برنده یک قرارداد خدمات ترابری تجاری ناسا برای نشان دادن تحویل محموله به ISS برای انتقال خدمه شده است. این قرارداد ، که توسط ناسا برای ارائه سرمایه اولیه برای توسعه تقویت کننده های جدید طراحی شده بود ، ۲۷۸میلیون دلار برای توسعه پرتابگر فالکن ۹ به اسپیساکس پرداخت شد ، به همراه پرداخت های تشویقی که در سه پرتاب نمایشی به اوج خود رسید.
به جز برنامههای خصوصی اسپیساکس برای فتح مریخ ، در ژوئیه ۲۰۱۱، مرکز پژوهشی ایمز یک نمونه اولیه از مأموریت مریخ با هزینه پایین را توسعه داد که از موشک فالکن به عنوان پرتابگر و فضاپیمای دراگن برای ورود به جو مریخ استفاده میکند. این طرح مفهومی که Red Dragon یا اژدهای سرخ نامیده میشود ، برای جذب سرمایه به عنوان یک مأموریت اکتشافی ناسا برای پرتاب در ۲۰۱۸ و رسیدن به مریخ در چند ماه مطرح شد. هزینه مأموریت به غیر از هزینه پرتاب آن ، ۴۲۵ میلیون دلار پیشبینی شده است.
اسپیساکس نخستین شرکت بخش خصوصی است که نیازهای ایستگاه فضایی بینالمللی را تأمین میکند. در سه شنبه ۲۲ مه ۲۰۱۲ ، اسپیساکس اقلام مورد نیاز ایستگاه فضایی بینالمللی را توسط فالکن ۹ با موفقیت به فضا پرتاب کرد. در سال ۲۰۱۴ نیز فضاپیماهای پشتیبانی Dragon به سوی ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) پرتاب شدند.
منبع : wikipedia