تکنولوژی

اینترنت ماهواره ای Satellite Internet چیست؟

اینترنت ماهواره ای (Satellite Internet) یکی از انواع دسترسی به اینترنت از راه ماهواره است. اینترنت ماهواره‌ای بیشتر در مواردی به‌ کار می‌رود که دسترسی معمولی به اینترنت (اینترنت کابلی ، فیبر نوری ، اینترنت بی‌سیم) امکان‌پذیر نیست مانند مکان های دورافتاده و یا اینکه از کیفیت پایینی برخوردار باشند.

این سرویس معمولا در مدار زمین‌ ایستا قرار داده می‌شود ، و در بعضی مناطق مانند مناطق قطبی ، به علت کم‌ شدن زاویه دید ماهواره از روی زمین ، کیفیت خوبی ندارد.

به طور کلی در تعریف این نوع از اینترنت باید گفت امواج از طریق ماهواره ارسال می‌شود و کاربر برای دریافت آن باید از تجهیزات مخصوص آن یعنی دیش و دریافت کننده امواج استفاده کند. اگر این نوع از اینترنت فراگیر شود احتمال تولید تجهیزات آن با قیمت کمتر وجود دارد. و یا سیم‌کارت‌ هایی مانند آنچه در تلفن ماهواره‌ای استفاده می‌شود تولید شود.

سرعت اینترنت ماهواره ای با افزایش تعداد ماهواره‌ ها بیشتر می‌شود و بر اساس آزمایشات اخیر سرعت قابل توجهی است. بانک‌ها در دنیا از این نوع سیستم برای ارتباط با مرکز داده استفاده می‌کنند. این تکنولوژی جدید نیست و تعدادی ماهواره در مناطقی از جهان خدمات دیتا را ارائه می‌دهند.

در چند سال اخیر پیشنهاد استفاده کشورهایی که دسترسی کمی به اینترنت دارند مثل مناطقی از آفریقا یا کشورهایی که سانسور اینترنت دارند مثل ایران و چین یا مناطقی که امکان نصب آنتن‌های تلفن همراه مهیا نیست داده شده و اقداماتی مانند پروژه استارلینک (Starlink) توسط شرکت اسپیس اکس در حال انجام است و در قدم اول روستاهایی در آمریکا و کانادا به آن متصل می‌شوند.

ایلان ماسک (Elon Musk) مدیر پروژه استارلینک می گوید هدف او از تعریف این پروژه علاوه بر کسب درآمد برای انجام دیگر پروژه هایش ایجاد بستر مناسب برای بهره مندی کل کره ی زمین از اینترنت بوده است زیرا در حال حاضر ۳٫۹ میلیارد نفر به اینترنت دسترسی ندارند.

با اتمام پروژه استارلینک همه به اینترنت ماهواره‌ ای دسترسی پیدا خواهند کرد. او اعلام کرده است که سرویس اینترنت ماهواره ای برای کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه مانند عراق و افغانستان که از زیرساخت لازم بهره مند نیستند رایگان خواهد بود. همچنین کشورهای هند و ژاپن نیز تمایل به این نوع از اینترنت نشان داده اند.

تاخیر دریافت سیگنال (Latency) عبارت است از تأخیر میان درخواست داده (اطلاعات) تا دریافت جواب ، یا در ارتباط یک‌ طرفه، تأخیر میان لحظه واقعی انتشار سیگنال و زمانی که در مقصد دریافت می‌شود.

در مقایسه با ارتباطات زمینی ، ارتباطات ماهواره‌ای زمین‌ ایستا ، تأخیر زیادی دارند که دلیل آن فاصله زیاد (۳۳٬۷۸۶ کیلومتر) ماهواره تا ایستگاه زمینی است ، اگر چه امواج با سرعت نور حرکت می‌کنند. حتی اگر تاخیرهای دیگر نیز برطرف شوند ، هنوز رفت و برگشت سیگنال رادیویی در لینک ماهواره‌ای ، تقریباً ۲۵۰ میلی‌ثانیه زمان می‌برد.

با توجه به Latency کاربرد این سرویس برای سرویس‌های لحظه‌ای همچون بازی‌های آنلاین ، ویدیو کنفرانس‌ها و دیگر فعالیت‌های مبتنی بر زمان نامناسب می‌باشد.

ماهواره‌ های واقع در دو مدار پایین‌تر LEO و MEO دارای زمان تاخیر کمتری هستند اما با وجود تاخیر ۴۰ میلی ثانیه از ظرفیت کمی نزدیک ۶۴ کیلوبیت بر ثانیه برخوردارند.

مداری در عرض جغرافیایی ۰ قرار دارد که ماهواره‌ها در این مدار به نظر بی حرکت می‌مانند اما در واقع با سرعت برابر زمین در حال چرخشند و نیازی به ردیابی آن‌ها توسط گیرنده زمینی نیست بلکه ثابت ماندن در نقطه‌ای برای دریافت سیگنال کافی می‌باشد.

به‌ طور معمول بدون مانع بودن خط دید میان گیرنده و ماهواره باعث کار کردن صحیح آن‌ها می‌گردد. سیگنال رادیویی بین دو آنتن به‌ طور کامل همچون باریکه نور مستقیم نیست با وجود این ، سیگنال‌ها را که در حالت انتشار پخش شده‌اند باید دوباره به نقطه‌ای باز تاب داد تا قدرت و کیفیت خود را حفظ کنند که در این حالت استفاده از آنتن‌ها با قطرهایی بزرگ پیشنهاد می‌شود.

مشتریان اینترنت ماهواره‌ ای از کاربران خانگی گرفته تا مجموعه‌های بزرگ تجاری با چند صد سیستم را تشکیل می‌دهند. بالا بودن هزینه‌های راه اندازی این سرویس‌ها توسط شرکت‌های سرویس دهنده باعث شده‌ است کاربران از پهنای باند اشتراکی استفاده کنند که می‌توان به محدودیت در سرعت و ترافیک اشاره کرد.

سرویس اینترنت ماهواره‌ ای دو طرفه شامل ارسال و دریافت اطلاعات از طریق کنترل‌کننده با استفاده از وی ست (VSAT) است. هر دیش‌ ماهواره‌ ای چه در نزد کاربر و چه در ایستگاه زمینی باید به‌ طور دقیقی با ماهواره واسطه تنظیم باشند تا با سیگنال دیگر ماهواره‌ ها اختلال پیدا نکنند.

اصلی‌ترین تجهیزات سخت‌افزاری این سیستم شامل یک مودم ماهواره‌ای و پایانه وی ست می‌باشد. از جمله موارد استفاده این سیستم می‌توان مدیریت بحران و یا کاربرد آن در شبکه‌های بانکی اشاره نمود که در سطح شهرها و در پایانه‌های ATM متحرک سوار بر خودرو ، کامیون یا کانکس‌ها وجود دارند و برخی شبکه های بانکی از این سرویس ماهواره‌ای استفاده می‌کند.

گرانی و راه اندازی سیستم وی ست می‌تواند چندین برابر سیستم‌های ای دی اس ال (ADSL) باشد و این مسئله موجب شده است تا این سرویس بیشتر مورد استفاده شرکت‌ها ، بانک‌ها و سازمان‌های بزرگ مورد استفاده قرار گیرد.

منبع : wikipedia

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
Translate